maanantai 27. marraskuuta 2006

Äärioikeistoilaisuuden määritelmästä

Minulta kysyttiin (aivan aiheellisesti) mikä on mielestäni äärioikeistolaisuutta jos vapauspuolue ei sitä mielestäni kerran ole. Olen varsin tietoinen siitä että ko termin määritellään usein uudestaan sekä ajan että paikan että tilanteen mukaan sitä käytettäessä kuten myös siitä että sitä usein käytetään ns vastapelurin mustamaalaamiseen sillä herättäähän se suuressa osassa ihmisiä hyvin negatiivisia mielleyhtymiä. Tästä uudelleenmäärittelyn mahdollisuudesta huolimatta vapauspuolueen nimeäminen äärioikeistolaiseksi oli virhe koska omasta mielestäni äärioikeistolaisuuteen kuuluu olennaisena osana ainakin 2 seuraavista seikoista:
1.Rotuoppi - usko oman rodun ylivertaisuuteen.
2.Voimakas ulkomaalaisvastaisuus - ei tarkoita samaa kuin ulkomaalaispolitiikan aiheuttamien ongelmien tunnustaminen ja maahanmuuton rajoittaminen perustellusti vaan ns sokeaa, vihaa levittävää ulkomaalaisvastaisuutta jossa ulkomaalaisesta tehdään automaattisesti syntipukki kaikkiin valtion ongelmiin. Usein sisältää myös agressiivisia/väkivaltaisia piirteitä.
3. Verotukseen, koulutukseen, sosiaaliturvaan yms vaikuttavat tavoitteet jotka voimistavat tuloeroja sekä heikentävät julkisiapalveluja huomattavasti enemmän kuin valtion talouden kannalta on mahdollisesti välttämätöntä.

Kohta 3 on hieman vaikea määrittää kovin tarkasti koska perinteisesti esim kansallista kokoomusta ei ole ollut tapana pitää äärioikeistolaisena vaikka se kohdan 3 mukaan ko ryhmään kuuluisikin. Tämän vuoksi pelkästään valtiontaloutta, verotusta yms tarkasteltaessa ei vielä mitään puoluetta voida leimata äärioikeistolaiseksi.


Yksi syy miksi suhtaudun hyvin epäilevästi jonkin puolueen äärioikeistolaiseksi leimaamiseen oli/on murhattu Hollantilaispoliitikko Pim Fortuynin ja hänen suosionsa. Kuten ehkä jotkut muistavat myös hänet sekä hänen puolueensa leimattiin äärioikeistolaiseksi ilman kyseenalaistamista. Sen kummemmin häntä käsittelemättä on kuvaavaa että ensimmäiset ihmiset keiden kanssa hänestä keskustelin ja ketkä sanoivat hänen puoluettaan äänestäneensä
olivat/ovat Hollannissa asuvia Turkkilaisia ja Indonesialaisia (nykyisin siis Hollantilaisia).

Ei kommentteja: